Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 10:50 - Благословенията на Яков за Еврем и Манасия
Автор: val Категория: Други   
Прочетен: 3634 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.03.2011 10:52


 Битие 48 глава  8. И като съгледа Йосифовите синове, Израел каза: Кои са тези?   9. А Йосиф отговори на баща си: Тези са синовете, които Бог ми даде тук. А той каза: Моля, доведи ги при мене, за да ги благословя.    10. А очите на Израел бяха помрачени от старост и не можеше да вижда. И така, Йосиф ги приближи при него, а той ги целуна и ги прегърна.  11. И Израел каза на Йосиф: Не се надявах да видя лицето ти, но, ето, Бог ми показа и потомството ти.  
12. А Йосиф, като ги махна отмежду коленете си, поклони се с лицето до земята.
  13. После Йосиф ги взе двамата, Ефрем с дясната си ръка към лявата на Израел, а Манасия с лявата си ръка към дясната на Израел, и ги доведе при него.
  14. А Израел простря дясната си ръка и я възложи на главата на Ефрем, който беше по-младият, а лявата ръка - на Манасиевата глава, като нарочно кръстоса ръцете си (защото Манасия беше първородният).
15. И като благослови Йосиф, каза: Бог, пред Когото ходиха бащите ми Авраам и Исаак, Бог, Който ме е пазил през целия ми живот до този ден; 16. ангелът, който ме избавя от всяко зло, нека благослови момчетата; и нека се наричат с моето име и с името на бащите ми Авраам и Исаак; и нека се умножат в земята.  
Знаеш ли как стои въпросът с тайнството на благословията? Знанието относно тази тайна е убягнало на много хора, които наричат себе си Божии деца. А модерният и вярващ повече в техниката човек въобще не може да схване. И въпреки това, тази тайна действа, дори става забележима и видна в живота на тези, които стоят под Божието господство. Авимелех е открил тази тайна в живота на Авраам и заедно с Фихола, своя военачалник, той моли АВраам да сключи с него договор, защото е разбрал, че Бог е с него във всичко, що прави. (Битие 21 глава, 22 до 27 стих)
Ако започнеш да изследваш живота на хора, отдадени напълно на Господа, ти ще откриеш тайната на благословението. Каквото и да предприемат, те успяват. Бог благославя техния живот, служението им и имота им. В живота им действа Божията сила и поради това те не се поместват в човешки рамки, не могат да бъдат мерени с човешки мащаби. Дори и в най-голяма бедност, те са богати, защото онова, което притежават, не може да се придобие с пари. Те разчупват човешкиете норми, защото Бог действа в живота им и се прославя в него. Техните думи все още звучат и все още са валидни, въпреки че самите те отдавна не живеят на земята, а благословението, което прелива от тях приживе, продължава да работи дори и в наши дни. Спомни си за Петър, за Йоан, за Илия, за Моисей и за всички други герои на вярата, и ти ще се убедиш в истинността на думите, които тощу-що прочете!
Едно такова Божествено благословение иска и може Израил да дари на двамата си внука Ефрем и Манасия. КАкви помазани хора са те наистина, щом могат да бъдат прибавени към пряката родствена връзка с Авраам, с Исаак и Яков! Те трябва да се размножават и да продължат благотворното действие на благословията, така че в Израел да се казва: "Бог да те направи като Ефрема и Манасия!" (стих 20). Всъщност Яков знае, че той е само носителят и изявителят на това благословени. Той е наясно , че благословението идва само от Бог, защото казва: "Бог, пред когото ходиха бащите ми Авраам и Исаак, Бог, Който ме е пасал през целия ми живот до тоя ден; ангелът, който ме избавя от всяко зло, ..."

Следователно, Бог е Благословителят и Неговият благослов можед а започне да действа само в тези хора, които са Му отдали живота си. Ясно виждаме това и при наода Израил. Нека и ние бъдем деца и приносители на благословението - хора, в чиито живот се изявява Божията сила!

Из "В очакване на Господа" от Паул - Герхард Минк; слово за 14-ти март

Надявам се историята да насърчи и подбуди към размисли!
Хубав ден!



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val
Категория: Други
Прочетен: 535236
Постинги: 88
Коментари: 429
Гласове: 2536
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930